Välj vinställ över vanliga hyllor

Vin är en underbar dryck som har avnjutits i årtusenden och som fortfarande avnjuts av många än i dag. En del drömmer om att starta sina egna samlingar. Kanske till och med om att få bygga sina egna vinkällare. Att kunna bjuda familj och vänner på vinprovningar där hemma är en frestande tanke för de flesta vinälskare.

Om du vill bygga upp ditt egna lager av fantastiska viner, bör du tänka på hur du ska förvara dem i längden. Speciellt om du har tänkt att lagra dina viner under lång tid.

Vin trivs och håller bäst om de får ligga tryggt och ostört i en stabil miljö. För att undvika att dina viner blir utsatta för skadliga vibrationer, bör du förvara dem i riktiga vinställ. Om du förvarar dina flaskor på en vanlig hylla, i ett skafferi eller liknande får de inte samma skydd. Därför är vinstället det självklara valet för en riktig vinälskare.

 

Vad är ett vinställ?

Ett vinställ är en typ av hylla som är specialanpassad för förvaring och lagring av vin. De är byggda för att skydda flaskan där den ligger under förvaringen. Men vad skyddar det emot då? Ett vinställ skyddar vinflaskorna mot skadliga vibrationer.

Ställen kan se olika ut, men de flesta är byggda så att flaskorna ska kunna ligga ner. Anledningen till detta är för att vinet inne i flaskan ska kunna hålla korken fuktig och på så vis hålla luft och syre ute. Om luft tar sig in i flaskan blir vinet tillslut förstört.

Ofta är ställen utformade på ett sätt som låter varje flaska vila i ett eget spår. Ibland är spåren till och med täckta av en form av stötdämpande dynor eller tyg. Det gör att flaskan ligger ännu säkrare på sin plats.
Det allra vanligaste vinstället består dock av ett hyllsystem i antingen trä eller metall. Det viktigaste är att varje flaska ligger tryggt och ostört.

Skaffa aldrig ett vinställ som inte känns stabilt. Det är definitivt värt pengarna att betala lite extra för ett vinställ av hög kvalitet.

Om du har tänkt att bygga en vinkällare, är riktiga och rejäla ställ bara ett måste. Dina flaskor kommer inte bara vila tryggt. Din vinkällare kommer att se extremt professionell och snygg ut med ordentliga ställ.

Var kan jag hitta dem?

 

Om du letar efter ett eget vinställ, bör du ta en titt inne på Wine And Barrels hemsida. Wine And Barrels är ett företag som har specialiserat sig på vinförvaring. De säljer inte enbart vinställ, vinskåp och vinkylar. De säljer även vinglas, möbler och allt annat den stora vinfantasten kan tänkas behöva i sitt hem eller sin vinkällare. Du kan alltid räkna med produkter av allra högsta kvalitet.

Har du tur kan du även hitta begagnade ställ hos privata säljare. Det kan vara ett bra alternativ till att köpa nytt, speciellt om du inte har en så stor budget. Var bara noga med att allt är helt och att de är stadiga. De ska inte kännas vingliga.